De blauwe regen

Les Glycines is de Franse naam voor de blauwe regen. Aan deze magnifieke plant heeft onze accommodatie zijn naam te danken.

Tegen het huis aan groeiden tot 2019 de drie oudste stammen die samen met de wat jongere hulpstammen in de zomer voor 150 vierkante meter schaduw zorgen. De hulpstammen groeien in de tuin achter de terrasmuur. De blauwe regen overdekt het hele terras aan de zuidzijde van ons huis. Het samenwerkingsverband tussen de blauwe-regenplanten creëert een soort afdak dat zorgt voor een zeer aangename schaduw in de zomer.

Ieder voorjaar is het weer een feest als de bloemknoppen opengaan. Een paarse pracht die zijn weerga niet kent! Eerste bloeitijd van de bloemen: variërend van half april tot half mei. Een tweede bloei vindt plaats in augustus, minder uitbundig en ook minder zichtbaar door het groene gebladerte.

Het beest

Wie zou denken dat je bij een glycines van een vrij agressieve groei kunt spreken? Als je niet oplet zit hij zo binnen, een wild beest. Ook wil hij de boom in, de regenpijp wurgen. Eens per twee jaar snoeien we “het beest” terug. Het snoeiproces hebben we afgelopen najaar wat grondiger aangepakt. Zoals gezegd groeiden de drie hoofdstammen tegen het huis aan. De wortels van deze stammen begonnen een paar jaar geleden in rap tempo een deel van het terras omhoog te duwen. Binnen hebben we wat scheuren in vloertegels gezien, die zeer hoogst waarschijnlijk verhouden verband houden met het oprukkende wortelstelsel van de glycines.

Les Glycines - de blauwe regen: rigoureus gesnoeid

Leuk zo’n plant maar het is niet de bedoeling dat hij het huis sloopt. We besloten twee van de drie hoofdstammen bij de grond af te zagen. En een deel van het terras te repareren. Inmiddels hebben een aantal “hulpstammen” aan de tuinzijde van het terras hun best gedaan om het over te nemen. Al aardig gelukt! Kom maar kijken.