Basses Alpes?

Herfstwandeling bij AspresHet departement naast het onze heet de Hautes Alpes, en het onze heette tot in de jaren zeventig de Basses Alpes. Maar omdat het woord “bas” in Frankrijk als negatief wordt gezien – in tegenstelling tot, hoe kan het ook anders, het woord “haut” – heeft men de naam van het departement veranderd, het heet nu Alpes de Haute Provence. Ik ben voor de Basses Alpes, kort en duidelijk. Maar, ik vraag me nu af wat de gemiddelde Fransman wel niet denkt van de naam Pays-Bas? Ga het vanavond eens vragen aan onze Franse vrienden Gerald en Amélie….

Koud

De winter is ingetreden. Sinds twee weken is de temperatuur met 15 graden gedaald. Nog steeds niet aan gewend. Gelukkig hebben we net 12 stères hout verzaagd en versleept, daar komen we de kou van de komende maanden wel mee door. Ook heel prettig dat we nu een houtgestookte cv hebben. Een oerlelijke Bulgaarse kachel – met de naam Prity, gevoel voor humor hebben die Bulgaren wel  – verwarmt een heel buizenstelsel en aanhangende radiatoren, het is behaaglijk binnen…..

Kastanjes en bladeren

De tuin rust en hij ziet er kaal uit, winter. Alle kastanjebladeren weggehaald vanwege de kastanjemineermot. Deze zomer een behandeling tegen de mot begonnen met feromoonvallen om de mannetjes te vangen en kleefbanden voor de vrouwtjes. Het lijkt erop dat het begint te werken! Maar de bladeren moet je blijven opruimen en direct verbranden, overwinterende eitjes enzo. Natuurlijk hebben we nog meer bladeren van de blauwe regen, de kersenbomen, de lindebomen. Alles op een hoop en dan een fikkie stoken, leuk!

Cuisine des Glycines

Het is weer tijd voor het maken van confituren, chutneys, paté….
Ideaal: we plukken zo veel mogelijk kersen in mei/juni en doen ze in de vriezer. In het najaar hebben we tijd om jam te maken. Je ontdooit de kersen, die zijn dan wel slap geworden, maar je wipt de pitten er zo uit. Voor het eerst Amaretto aan de kersen toegevoegd, heerlijk! We noemen het Amarene-jam.

Chutneys

Groene-tomatenchutney en pompoenchutney. Even een test gedaan, lekker geworden. Er komt nog meer aan.

De boerenkool is geoogst, de laatste wortels zijn uit de grond getrokken. Resten nog enkele preien.

NB: genoemde fruit en groentes komen allemaal uit onze tuin!

Tot slot, de nieuwe website

We hebben onze website onlangs vernieuwd. Er zullen zeker nog wat foutjes in zitten. Commentaar wordt op prijs gesteld!