Olijfolie uit de Haute Provence

Wist je dat je hele goede olijfolie niet ver van Les Glycines vindt? In onze keuken gebruiken we de olie eerste koude persing van Moulin Henri Paschetta. Die vind je in Peyruis en Oraison. Om verschillende oliën te proeven kun je ook Le Moulin des Pénitents of Moulin Fortuné Arizzi bezoeken, beide bij Les Mées.

puur op je bord

Giet wat olie zo op een bord, daarnaast wat grofgemalen zout, een stukje vers brood en proeven maar. Heerlijk. Wat tomaten uit de groentetuin in plakken, beetje peper en zout, olie en fijngeknipte basilicum erover. Klaar!

Savon de Marseille

Moulin Paschetta verkoopt ook savon de marseille. Maken ze zelf. Lekker spul en puur natuur! De echte savon bestaat uit 100% olijfolie, droogt de huid niet uit en heeft ook nog eens ontsmettende eigenschappen.

AOC Huile d’Olive de Haute Provence

De meest gangbare olijvensoort in de Provence waar olie van gemaakt wordt, is de Aglandau. Daarnaast worden ook wel de Bouteillan en de Verdale gebruikt.

Er wordt beweerd dat de Romeinen hier al olijfbomen hebben geplant, maar daar is tot nu toe geen bewijs voor gevonden. Het is waarschijnlijker dat de eerste bomen geplant zijn in de 10e en 11e eeuw, toen ook de eerste kloosters in de Haute Provence gesticht werden. De olijfbomen in de Haute Provence vind je op hellingen van 400 tot 700 meter. Op die hoogte hebben de bomen het minste last van insekten of schimmels – die dus wel veel voorkomen op laagvlakten.

De olie heeft een uitzonderlijk “fruitige” (de Fransen zeggen “fruité”) geur. Associaties met pas gemaaid gras, rauwe artisjok en tomatenblaadjes zijn zo gelegd. In de mond domineert de rauwe artisjok, daarna komen er ook smaken vrij van verse amandelen en Granny Smith-appels.

Zowel de karakteristieke olijvensoorten, als het specifieke terrein waar de bomen op groeien en het uitstekende ambachtschap van de olijvenboeren in deze streek hebben er op 13 december 1999 toe geleid dat de olie een Appellation d’Origine Côntrolée (AOC) heeft gekregen.